maanantai 10. syyskuuta 2018

Linkki jalostukseen

Näinhän siinä pääsi käymään pitkän harkinnan ja pohdinnan jälkeen - Linkki lähti tarjontaan Suomen bordercolliet ja australiankelpiet ry:n jalostusuroslistalle. Mikä taasen tarkoittaa siis sitä, että Linkkiä on mahdollista jonkun siitä kiinnostuneen ihmisen lainata nartulleen jalostukseen.

Alunperin ajatuksena oli, etten aio käyttää Linkkiä jalostukseen. Ihan vain sen takia, koska en kokenut, että se toisi rotuun mitään uutta. Tämä ajatus oli silloin alkuaikoina, kun Linkki minulle vasta tuli. Silloin en osannut katsoa Linkkiä "sillä silmällä" jalostusmielessä. Toisaalta minähän en konkari bordercollieiden suhteen ole, joten puhuin Linkin kasvattajan kanssa asiasta. Yhdessä vaiheessa nimittäin ajattelin myös leikkauttaa Linkin.

Sittemmin kasvattajankin kanssa juteltua pohdin, että miksi ei. Linkki on kuitenkin kuvattu terveeksi (minkä koen olevan tärkeässä asemassa jalostuksen suhteen: koira tulee olla kuvattu terveeksi!) kaikin puolin. Silmäpeilaushan sillä ei ole enää voimassa, mutta sekin sille on tehty sekä pentuna että aikuisena, eikä kummassakaan havaittu perinnöllisiä silmäsairauksia. Bordercollieillahan tulee olla silmäpeilaus voimassa jo astutushetkellä, ja Linkki on menossa kuun lopussa silmä- ja polvitarkkiin Evidensiaan. Myöskin Linkin luonne on sellainen, minkä toivoisin jatkuvan seuraavalle sukupolvelle. Se on äärimmäisen ystävällinen ja helposti motivoitavissa oleva koira, joka treenaa ihan sata lasissa. Vaikka se on tosi aktiivinen ja välillä rauhatonkin, se rauhoittuu alta aikayksikön. Isona plussana tuossa koirassa pidän myös sitä, että jos se säikähtää tai kokee muuten jotain hetkellisesti kuormittavaa, Linkki palautuu siitä saman tien. Kotona ollessaan Linkki on rauhallinen ja lähes huomaamaton. Toki se kiinnittää huomion, kun poistun sen näkyvistä, mutta mikään rasittava takiainen Linkki ei ole. Poika on myös bordercollieksi yllättävän ei-häslä. Osaa olla kuitenkin iisisti ja keskittyä hyvin siihen, mitä tehdään. Linkin luonteesta voisin kirjoittaa vaikka kuinka pitkän pätkän, mutta jätetään se vaikka toiselle blogitekstille erikseen.
Kasvattaja on myös kehunut sitä, minkälaisesta yhdistelmästä Linkki on. Linkin molemmat vanhemmat on tuontikoiria Ruotsista, ja tuo yhdistelmä Suomessa on ainutlaatuinen. Pojan isästä pidän kovasti, aivan tajuttoman upean näköinen koira. Linkin yksi siskoista on muuten FI AVA myös.

Voi toki olla, ettei kukaan Linkkiä jalostukseen halua lainata sen elinaikana ja sekin on ok. Minua kuitenkin kiinnostaisi ajatus saada Linkin jälkeläinen, koska Linkki on niin hieno koira kaikin puolin. Terveys, luonne ja ja jalostuarvo. Jos jompikumpi kahdesta ensimmäisestä olisi viturallaan, pallit siltä olisi lähtenyt pois jo aikoj sitten.
 Tämähän on muuten taas ristiriidassa sen suhteen, kun sanoin, etten ikinä enää hanki toista bordercollieta... Haha. Never say never.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Frank 12v tänään

Yritin tässä uuraasti taiteilla jotain runon pätkää mukavaa, aivolohkosta kiivaasti kaivella jotain kaunista herkkää sanottavaa. Tu...