tiistai 16. lokakuuta 2018

Arvio Linkin luonnetestistä

Linkillä on sunnuntaina sen kauan odotettu luonnetesti. Odotan tosi innoissani sitä. Kaverini kysyi, miten luulen Linkin käyttäytyvän luonnetestin eri osissa ja totesinkin, että voisin kirjoittaa ylös ne asiat ja verrata sitten niitä sen oikeisiin tuloksiin. Yleensä (tosi monissa tapauksissa) koiranomistaja kuvittelee koiran käyttäytyvän hyvin eri tavalla luonnetestissä kuin mitä se sitten oikeasti käyttäytyy, joten tästä tulee ihan mielenkiintoista.
Koska tätä blogia lukee myös ihmiset, jotka eivät niin perehtyneitä ole luonnetestin sisältöön, parilla sanalla kuvailen jokaisen luonnetestin osaa, jotta tiedätte, mistä on kyse.


Leikkiminen (tuomari leikittää koiraa puukepillä)
En epäile ollenkaan, etteikö Link lähtisi leikkiin mukaan. Kun sitä oikein innostaa, se leikkii ihan millä tasalla ja ihan kenen tahansa kanssa. Tämä on varmasti Linkin mielestä testin parhain osuus.

Kelkka (koiraa ja ohjaaja kohti vedetään pitkän köyden avulla ykäyksin kelkkaa, jossa on epämääräinen ihmisen muotoiseksi tehty rakennelma. Kun kelkka on liki koirakkoa, menevät ne "tapaamaan" kelkkaa)
Tätä kohtaa jouduin miettimään tosi paljon, koska olen melko kysymysmerkkinä siitä, miten Link tästä käyttäytyy. Luulen, että kun kelkka on kauempana, Link kyllä kiinnittää huomionsa siihen ja saattaa ehkä vähän jopa isotella (nostaa häntää selkänsä yläpuolelle ja örisee), mutta kun kelkka lähenee, niin pyrkiikin hieman sivummalle kelkasta. Ei kuitenkaan sitä peläten, vaan ollen hieman varovainen. Ja kun kelkka tosian etenee nykäyksin, niin varmaan Link niitä säikähtää. Uskon myös, että kun menemme moikkaamaan kelkkaa, Link uskaltautuu tulla katsomaan sitä.

Hyökkääjä (ihminen lähestyy koirakkoa uhkaavasti heiluttaen keppiä, lopuksi ihminen tulee moikkaamaan hyväntahtoisesti koiraa)
Vahva fiilis siitä, että Link lähtee puolustamaan. Haukkuu ja äijäilee karvat pystyssä. Mutta kun hyökkääjä tulee paijaamaan, Link on ihan kaveria. Tuo koira kun on vähän sellainen, että se rakastaa kaikkia, jotka sille nätisti puhuu ja lässyttää. Linkin uskon palautuvan tuosta hyökkäämisestä nopeasti.

Haalari (koirakon kävellessä yhtäkkiä vierestä nousee haalariviritelmä)
Link säikähtää, mutta antaa olla

Tynnyri (koirakon kävellessä päästetään iso meluava tynnyri valumaan ohi)
Tätä Link varmaan ihmettelee, muttei siihenkään reagoi sen kummemmin - tai ainakaan jää sitä ihmettelemään

Pimeä huone (ohjaaja menee piiloon ja koiran täytyy löytää ohjaaja - nimenomaan pimeästä huoneesta)
En tiedä, kehottaako tuomari koiraa etsimään huoneesta jotain vai päästääkö koiran vain kaikessa hiljaisuudessa sinne. Sillä on nimittäin vissi ero Linkin kohdalla. Jos sitä kehoitetaan etsimään/hakemaan jotain jostain, se varmasti yrittää etsiä minua. Jos taas se vain päästetään hihnasta, niin voi olla, ettei se ole lähdössä yhtään minnekään ja miettii, että mitäs tässä nyt puuhaillaan.

Terävyys (koira on seinässä hihnassa kiinni, ohjaaja menee pois. Koiraa lähestyy uhkaavasti ihminen, joka loppujen lopuksi tulee hyväntahtoisesti tapaamaan koiraa)
Kun äsken sanoin, että Link varmaan puolustaa minua, niin nyt tällaisessa tilanteessa luulen, että se enemmänkin menee lukkoon tai murisee epävarmuuttaan. Nyt, kun sillä ei ole mitään, mitä puolustaa (aikaisemmin MINÄ olen se, jota se puolustaa), luulen sen menevän vain hämilleen. Ja ehkä se, kun ei pääse hihnasta pois, luo sille epävarmuuden tunteen ja siksi se murisee. Mutta perus linkkimäisesti on taas ihan ihmisen kaveria, kun sille vähän kivasti tulee juttelemaan.

Laukaukset (ammutaan pari laukausta ilmaan, katsotaan koiran reagointia)
Minulla ei ole mitään hajua, miten Link reagoi laukauksiin. Toisaalta sen edellinen omistaja sanoi, ettei Link välitä ilotulituksista tai ukkosista (eikä ole niistä tähän mennessä luonani välittänyt), joten en voisi kuvitella sen kamalasti nyt laukauksiinkaan reagoivan. Joko se vähän ihmettelee tai antaa kokonaan olla.

Mutta senhän näkee sunnuntaina, miten se käyttäytyy. Sitä odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Frank 12v tänään

Yritin tässä uuraasti taiteilla jotain runon pätkää mukavaa, aivolohkosta kiivaasti kaivella jotain kaunista herkkää sanottavaa. Tu...